Litespeed Nedir Nasıl Mucize Yaratır

Litespeed Linux sunucularda Apache alternatifi bir web serverdır, ama Apache den kat kat daha performanslı olduğunu tekrar tekrar teyit etmiş oldum.

Bir kaç yıl önce litespeed i yükselen load lar yüzünden kullanmaya başlamış ve memnun kalmıştım fakat kullandığım bir scripteki Uber-Uploader düzgün olarak çalışmıyor ve Failed To Find Flength File şeklinde hata alıyordum.

Litespeed bunada çözüm bularak bu sorunu ortadan kaldırmış.

Geçenlere yine artan hit ler ve yükselen loadlar yüzünden litespeed in 15 günlük trial versiyonunu yükledim. 100 civarına kadar çıkan loadlar artık mucizevi şekilde 1-2 lere kadar indi. Litespeed müthiş bir performans sağlıyor.

Litespeed ı direk yeni bir sunucuya değilde apache kullandıktan sonra kurduysanız bazı web sitelerinizde chmod dan dolayı ufak tefek sorunlar yaşayabilirsiniz, bunlar da chmod ayarlarını değiştirdiğiniz klasörlerin chmodlarını tekrar kontrol ederek düzelecek şeyler zaten.

Litespeed Lisansı Almak için : http://www.buycpanel.com/

http://www.ni.net.tr 

http://store.litespeedtech.com/store/cart.php

 

adreslerini kullanabilirsiniz.

Not: Son verdiğim adresteki litespeed in kendi sitesinden almak isterseniz direk kredi kartı ile site üzerinden değil Paypal ı tercih etmeniz çok daha pratik olacaktır. Çünkü kredi kartı ile alışveriş yaptığınızda kartın doğrulamasını yapmak için kredi kartınızı taratıp göndermenizi, fotoğraflı bir kimlik belgenizi taratıp göndermenizi ve hatta imzalı bir fatura veya imzanızın olduğu birşeyi istiyorlar. Bu kadar belgeyi istemeleride insanı kuşkulandırmıyor değil…

Lisans alırken karşınıza çıkan 1-CPU 2-CPU 4-CPU 8-CPU gibi seçenekler sizi şarşırtmasın bunlar sunucunuzun işlemcisi ile alakalı değil. 1cpu işlemcili makinanız var 1 cpu destekleyen litespeed lisansı al veya 4cpu işlemcin var 4cpu destekleyen litespeed lisansı al gibi değil. Örneğin litespeed 1-2-4-8 değişik bileşenleri güçlendirerek kendine cpu sistemi benzeri seviye koymuşlar.  1. seviye, 2.seviye, 3.seviye, 4.seviye gibi lisans türü paketler oluşturmuş. 1CPU lisans işinizi görür. 1 cpu destekli olandan ağır yüklerde performans alamazlar 3-5 bin clientten sonra çakılır. 2 cpu destekli ile 10-12 k cilente kadar izin veriyor. Trial lisansında 2-CPU lu bir lisans veriyor size.

Ben WHM üzerinden nasıl kurulacağından bahsedeceğim;

cd /usr/src
wget http://www.litespeedtech.com/packages/cpanel/lsws_whm_plugin_install.sh
chmod 700 lsws_whm_plugin_install.sh
./lsws_whm_plugin_install.sh
rm -f lsws_whm_plugin_install.sh

 

Komutlarıyla whm den kurabilmeniz için plugin i indirmiş ve kurmuş oluyorsunuz. WHM de en altta litespeed in menüye eklendiğini göreceksiniz, bu kısımdan lisansı girerek ve install diyerek litespeed in kurulumunu yapabilirsiniz. Daha sonra “Build Matching PHP Binary” kısmına tıklayarak PHP sürümü olarakda sunucunuzda yüklü olan sürümü seçip next diyorsunuz, duruma göre 15-30 dakika sürmektedir. Son olarak “Switch to LiteSpeed” e tıkalyarak litespeed e geçmiş ve performansda ciddi bir artış görmüş olacaksınız.

Eğer suphp kullanıyorsanız litespeed in yeni sürümünde chmod 777 olarak klasörlerde 403 hatası alabilirsiniz, 644 yaptığınızda düzelecektir.